Van Theehuisje naar Restaurant

Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden. In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend. 
Terras Restaurant

Poolshoogte

Thee huisje
Poolshoogte
De Brandtoren
Poolshoogte
Poolshoogte
Poolshoogte

Geschiedenis

Uitkijktoren

Theehuis Poolshoogte is gelegen naast de gelijknamige uitkijktoren. Deze uitkijktoren is ontstaan vanuit de zogenaamde werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van Boswachter Meelker een uitkijkheuvel van circa 13 meter hoog aangelegd. Deze heuvel wordt ook wel de “Bloedberg” van Exloo genoemd, vanwege de vele bloedblaren aan de handen van de arbeiders die destijds de heuvel hebben opgeworpen met schop en kruiwagen. Op de top van de heuvel kon de boswachter het jonge bos en de omgeving goed in de gaten houden. Er kon “Poolshoogte” worden genomen.
In 1968 was de jonge aanplant zodanig gegroeid dat het zicht vanaf de heuvel belemmerd werd door de bomen. Om toch de omgeving goed in de gaten te kunnen houden en eventuele bosbranden te signaleren werd er toren boven op de heuvel gebouwd. Deze toren was een voormalige toren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Deze toren verloor in 1999 zijn functie als ‘brandtoren’ en werd in 2000 vervangen door een nieuwe uitzichttoren van 18 meter hoog die voor het publiek werd opengesteld.
Vanaf de huidige uitkijktoren heeft men een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Van de TV-toren in Smilde tot aan de windmolens in Duitsland. Bij helder weer kan men kilometers ver kijken. Naar de voet van de toren leiden via de ‘heuvel’ twee paden die elk aan een kant van de heuvel beginnen.

Theehuis

In de jaren vijftig werd aan de voet van de heuvel een klein rietgedekt theehuisje gebouwd, waar men in eerste instantie terecht kon voor een kopje koffie en thee. Later kon men hier ook frisdrank, limonades en ijs verkrijgen.
In 1983 heeft de familie Venema de exploitatie van het theehuis overgenomen. Door de jaren heen werd het assortiment uitgebreid met gebak, lunch- en dinergerechten. Het Terras Restaurant werd een druk bezochte plek, hetgeen tot gevolg had dat het theehuis uitgebouwd werd. De afgelopen jaren is het Terras Restaurant ook een plek geworden waar openluchtconcerten worden gegeven, van klassiek tot country en bluegrass , muziekverenigingen en shantykoren.
Begin 2009 werd begonnen met de bouw van het huidige geheel nieuwe Terras Restaurant.

 

Restaurant van hout uit de omgeving 

Restaurant Poolshoogte bij Odoorn is gemaakt met hout uit de bossen in de omgeving. Boomstammen die dienst doen als kolommen, zijn al drie jaar voor de bouw geselecteerd en gezaagd. Dat geldt ook voor de houten gevelbekleding.

Pijlers onder het ontwerp van Annette van der Aa waren kolommen van geschilde boomstammen en een gevelbekleding van houten delen. Om dit hout de tijd te geven te drogen, werd dat al in 2006 gezaagd, terwijl het ontwerp nog nader werd uitgewerkt. Daardoor hoefde bij de bouw in de zomer van 2009 nauwelijks meer met drogingskrimp te worden gerekend. De geschilde boomstammen zijn mat afgelakt in verband met schoonmaak. De kolommen op de veranda zijn daarbij ook nog schimmelwerend behandeld.

Voor de gevelbekleding zijn delen in drie verschillende maten gebruikt. Die zijn in een willekeurig patroon aangebracht. De delen zijn strak tegen elkaar gemonteerd. Omdat in hout toch altijd enige werking optreedt, zijn aan de achterzijde op de onderlinge naden lamellen van watervast hardboard aangebracht.

Restaurant Poolshoogte

Website ontwikkeld door X-Interactive